Folna kiselina: upotreba, pogodnosti & ostali dodaci

Folna kiselina supervita ljekarna

Jedan od najvažnijih preduvjeta u prehrani trudnica i dojilja je stalan dotok potrebnih količina vitamina i mineralnih tvari. Optimalne količine vitamina nužne su za zdravlje majke i pravilan razvoj djeteta. Ovo se naročito odnosi na vitamine B grupe, u kojoj istaknutu ulogu ima folna kiselina, nužna za razvoj posteljice i oplođene jajne stanice. Folna kiselina štiti od nastanka nekih urođenih razvojnih anomalija, potrebna je za sintezu nukleinskih kiselina (RNK i DNK), te potiče stvaranje mlijeka.

Folna kiselina: Koliko nam je potrebno?

Optimalna doza folne kiseline je 400µg dnevno.
Da li znate da mnogi ljudi imaju problem sa apsorpcijom folne kiseline? I da rješenje možete potražiti u Inozitolu za koji je utvrđeno da rješava probleme mnogih osoba s apsorbcijom folne kiseline.

Što je još bitno znati?

Jeste li i znali da vitamin D3 pomaže izgradnju kostiju? Ujedno pomaže i jačanje imuniteta majke i djeteta.
Isto tako beta karoten koji omogućava da se u organizmu trudnice sintetizira vitamin A prema potrebama.
Dnevne doze kalcija za trudnice i dojilje su 1200 mg dnevno. Većinu kalcija trudnice i dojilje trebaju dobiti putem prehrane, no važno je putem dodataka unijeti povećane količine zbog stvaranja zaliha koje će biti potrebne u posljednjem tromjesečju trudnoće i naročito u periodu dojenja.
Najveća potreba za kalcijem u trudnoći javlja se u posljednjem tromjesečju trudnoće kada se kalcij pojačano odlaže u kostur ploda.
Potrebe trudnica za željezom veće su u odnosu na ostale žene u reproduktivnoj dobi i iznose 30 mg željeza dnevno. Studije pokazuju da se negativan utjecaj manjka željeza na inteligenciju djeteta, koji se javlja u periodu dojenja ispod godine dana, ne može u potpunosti otkloniti kasnijom nadoknadom željeza.
Posljednjih godina postalo je jasno da je deficit joda kod majke uzrok zaostatka rasta, naročito mozga djeteta.

Kod planiranja trudnoće korisno je pripremiti organizam suplementiranjem esencijalnih hranjiva barem nekoliko mjeseci prije začeća, jer oni mogu spriječiti nastanak raznih poremećaja tijekom trudnoće. Folna kiselina može imati i nuspojave ako se prijeđe dnevna doza iznad 1000µg

Folna kiselina supervita ljekarna

400 µg – folna kiselina
10mg   – inositol
400I.J. – vitamin D3 (kolekalciferol)
2.5mg  – beta karoten
325mg – kalcij (karbonat)
112.5mg – magnezij (oksid)
4mg – željezo (sulfat)
75µg – jod (kalijev jodid)

 

Tags: No tags

Leave A Comment